fbpx
Без категорії

«Надихайтесь та творіть» історії українського хендмейду. Вишивка Наталії Патоли

Втілення традицій народного мистецтва на сучасному вбранні незмінний тренд. Одяг дизайнерів, які вміло поєднують автентичні елементи, орнаменти та модні тенденції сьогодення до того ж має важливу історичну задачу. Саме такі унікальні речі створює Наталя Патола, яка популяризує свої роботи під маркою “Вишивка Наталії Патоли”.


“Вишивка Наталії Патоли” – це сучасний стильний етноодяг, в якому поєднано звичний нашим сучасникам крій і автентичні орнаменти, відтворені за старовинними зразками


Наталія, в чому унікальність Ваших виробів?


Вони виготовляються на замовлення для конкретної людини, за її мірками, з високоякісних натуральних тканин. Вся робота — від задуму до останньої строчки — виконується мною особисто. При бажанні замовника — за його найактивнішої участі, в кращих традиціях bespoke-ательє. Якраз зараз завершую роботу над такою сорочкою, де мрії замовника втілюються до дрібниць.
Програми для вишивальної машини і технології коректної вишивки саме цих дизайнів я розробляю самостійно .

Хто найчастіше замовляє Ваші вироби?


Поки що найбільший сегмент займають чоловічі сорочки — для батька і сина 🙂

Як давно Ви займаєтесь машинною вишивкою та пошиттям одягу як бізнесом?


Вишивальна машина з’явилася в родині майже випадково. Я давно про неї мріяла, але вважала цю мрію нездійсненною. За збігом обставин, необхідна сума з’явилася у мене наприкінці 2014 року. Жодних вагань не було 🙂 Згодом, коли добре опанувала технологію і створення дизайнів (програм для вишивальної машини), почався певний спад активності на основній роботі, тому більше часу стала приділяти трансформації свого хобі у повноцінну професію.

Розкажіть історію з чого все починалось? Як виникла ідея? Хто Ваш наставник чи людина, яка Вас надихнула?


Тут складно відповісти швидко. Вчителів, натхненників і наставників — цілий колектив з різних етапів життя. В дитинстві — це мама, яка навчила ручного в’язання у 4 роки, дідусь — професійний кравець, бабуся, яка передала у спадок свій розкішний дівочий стрій, та друга бабуся, яка професійно в’язала.
В юності — викладач швейної справи, Рождественець Любов Андріївна. Їй я щиро вдячна за доступність викладу, доброзичливість та вимогливість. Саме завдяки Любові Андріївні обробка найскладніших технологічних вузлів зараз для мене не є проблемою, а розуміння, що міліметр — це велика відстань — є найбільшою запорукою якості.
Після покупки вишивальної машини своїми найбільшими натхненниками вважаю Оксану Полонець, саме її роботи показали, що сучасний етноодяг може бути мистецтвом. Роксоляну Шимчук — в її етногалереї я зрозуміла, які скарби можна і потрібно повертати в активний вжиток. Повну революцію в свідомості зробили популяризатори, дослідники і колекціонери борщівської вишивки — Віра Матковська, Олексій та Людмила Покусінські, етногалерея “Спадок” у Тернополі, організатори фестивалю “Борщівська вишиванка”, який відвідую три роки поспіль. Зараз вже можу заанонсувати швидку появу у своєму доробку жіночих сорочок з борщівською вишивкою.

Які етапи Ви пройшли до перших продажів?


0. Вивчення швейної справи.
1. Купівля обладнання (сучасні швейна та вишивальна машини).
2. Вивчення технології машинної вишивки (це ціла наука).
3. Вивчення програм для створення дизайнів (програмування вишивальної машини).
4. Популяризації своєї творчості з особистої сторінки на Facebook.
5. Створення робочої FB-сторінки.
6. Реєстрація крамничок на торгівельних хендмейд-майданчиках України

Чи пам’ятаєте Ви першу продану роботу?


Першою проданою роботою були підвісочки-прикраси до великоднього кошика. Придбала їх колега — хендмейдер з Тернополя, з якою раніше ми не були знайомі.

Наталія, яка найбільша складність в Вашій роботі?


Для мене це реклама і популяризація своєї творчості, пошук власного сегменту замовників. Мало зробити високоякісний виріб, треба ще вміти достатньо добре пояснити це потенційному покупцю.

Вам хтось допомагає? Чи є у Вас однодумці – помічники?


Так, це мої найближчі родичі — мама, брат, батько. Ми активно обговорюємо ідеї і можливості їх втілення. А на фестиваль у Борщеві батько перший раз ледь не силою привіз 🙂 Однак все, що стосується виготовлення виробів, виконую самостійно.

Яке Ваше найбільше досягнення?


Адаптація полтавської гладі з мережкою в стилі “білим по білому” до машинної вишивки. Адаптація більшості технік борщівської вишивки (не хрестиком) до машинної вишивки. Насправді адаптувати українські ручні техніки вишиття дуже непросто, а часто — й неможливо, тому кожен новий шовчик, запрограмований так, що результат є візуально близьким або й ідентичним — це величезне досягнення.

Наталія, Ви берете участь у виставках?


У мене поки немає досвіду участі у виставках в ролі продавця. Лише як відвідувача, переважно HANDMADE-Expo у Києві.

А які напрямки рукоділля ще Вам подобаються, чим Ви займаєтесь суто як хобі?


В’язання спицями, гачком і на машині.

Яку Ви маєте мрію зараз?


Мрій є декілька різного масштабу з різним ступенем досяжності.
1. Завершити і представити борщівську чорну сорочку.
2. У перспективі придбати промислову вишивальну машину.
3. У віддаленій перспективі — відкрити повноцінне bespoke-ательє українського сучасного етноодягу і вийти з продукцією на міжнародний ринок.

Який ваш секрет вдалої самоорганізації та планування свого часу?


1. Детальне вивчення предмету або купівля готових рішень. Час — надто дорогий ресурс, щоби витрачати його на аматорство і експерименти. Наприклад, програми для вишивальної машини я роблю сама, але викройки для типових виробів купила у професійних конструкторів.
2. Досконале вивчення побажань замовника.
3. Вся увага тій операції, яка виконується тут і зараз. Це дозволяє отримувати відмінні результати з першого разу.

Як і де можна купити Ваші вироби?


Поки що її найпростіше замовити через мою робочу сторінку https://www.facebook.com/nataliapatolaembroidery/

Розкажіть про себе, а ми напишемо вашу історію на сторінках виставки HANDMADE-Expo в рубриці “Надихайтесь та творіть”. Щоб про вас та ваші вироби дізнались наші читачі заповніть будь ласка анкету за посиланням »»


Точка зору адміністрації сайту може не збігатися з точкою зору героя рубрики. У тексті збережена авторська стилістика.

About the author

Ще новини